Saigon

Holland Festival
Saigon
Genre:
Toneel / Internationaal
Serie en/of festival:
Holland Festival
Uitvoerenden:
Les Hommes Approximatifs / Caroline Guiela Nguyen
Taal:
Frans, Vietnamees (met Nederlands en Engelse boventiteling op 13 en 14 juni)

De Franse regisseur Caroline Guiela Nguyen vertelt het liefst Franse verhalen die zich buiten de grenzen van Frankrijk afspelen.

MEER INFORMATIE

In haar meeslepende mozaïekvoorstelling SAIGON, een van de hits op het Festival d’Avignon afgelopen zomer, spelen elf Franse en Vietnamese acteurs een verscheidenheid aan verhalen over liefde en ballingschap. De personages treffen elkaar in een Vietnamees restaurant in Parijs. Scènes schakelen tussen 1954, toen de Franse bezetter zich terugtrok uit Vietnam, en 1996. Nguyen duikt in de pijnlijke, gedeelde geschiedenis van Frankrijk en Vietnam en vertaalt deze naar universeel theater over de langdurige gevolgen van oorlogsvoering, migratie en liefde.

Voor de mozaïekvoorstelling SAIGON reisde regisseur Caroline Guiela Nguyen naar Vietnam. Gedurende een periode van twee jaar verbleef ze in afwisselend in Ho Chi Minhstad en het dertiende arrondissement van Parijs (waar veel Vietnamese migranten wonen). Op beide plekken ving ze verhalen en anekdotes op van generaties Vietnamese vluchtelingen en hun nakomelingen, die hun levens verdelen tussen Frankrijk en Vietnam.

Voor veel Vietnamezen veranderde alles op 30 april 1975. Dit is de dag waarop Saigon viel of bevrijd werd, afhankelijk van je perspectief. Deze dag markeerde het einde van de Vietnamese oorlog en de hoop op hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam. Saigon werd omgedoopt tot Ho Chi Minhstad. Een groot aantal Zuid-Vietnamezen dat met steun van de Verenigde Staten tegen de communisten vocht, vluchtte weg uit het land.

Deze politieke en economische vluchtelingen worden Việt Kiều genoemd, wat zoveel betekent als ‘Vietnamezen die in het buitenland leven’. Velen vluchtten naar Frankrijk, ooit kolonisator van Vietnam. In de loop der tijd zijn veel Việt Kiều of hun nakomelingen weer teruggekeerd naar Vietnam. Aan beide kanten van de wereld zijn daardoor families verscheurd geraakt en levens uit elkaar gedreven.

Daarover gaat SAIGON. Caroline Guiela Nguyen: 'Ho Chi Minh City zit vol met verhalen over ballingschap, vertrek en terugkeer. Het zit vol met mensen die gescheiden zijn van hun eigen familie. Er is altijd wel ergens iemand om te betreuren. Onze voorstelling gaat over hoe we een weg kunnen vinden in deze reis vol tranen. Melodrama is alomtegenwoordig in het dagelijks leven van de Vietnamezen.'

De Groene Amsterdammer publiceerde een artikel van Loek Zonnveld over deze voorstelling.