Anatomia Publica

Julidans
Anatomia Publica
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Tomeo Vergés / Cie Man Drake (FR/ES)

"Choreographer extraordinaire”, noemde een recensent hem. Hij was profzwemmer en arts voor hij ging dansen: de loopbaan van de Frans-Catalaanse Tomeo Vergés is niet bepaald alledaags te noemen. 

MEER INFORMATIE

Wie naar May B van Maguy Marin kwam kijken op Julidans 2015, heeft hem als danser aan het werk gezien. In 1992 richtte hij zijn eigen gezelschap Man Drake op en creëert sindsdien dansvoorstellingen die hevig leunen op het theater van het absurde, dat de irrationele aspecten van het leven toont.

De werelden die Vergés creëert zijn theatraal en surrealistisch, zijn dans rauw en dynamisch. Anatomia Publica is een absurdistische en humoristische anatomieles over mensen in een relatie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal: na de oorlog kwam Vergés grootvader thuis van het front en ontdekte dat zijn vrouw hertrouwd was. Dat was het begin van een ongemakkelijke driehoeksverhouding.

Vergés, die als slagerszoon opgroeide tussen de stukken vlees en later arts werd, ontleedt als choreograaf zijn personages met chirurgische precisie. Hij liet zich ook inspireren door de experimentele filmmaker Martin Arnold. Zoals Arnold in zijn films werkt met abrupte stops en tijdssprongen, zo hakt Verges de bewegingen van de personages op in stukjes die hij dan op een verrassende manier weer aan elkaar plakt. Door hun gedrag minutieus te ontleden, ontrafelt Vergés de werking van het menselijk mechanisme. Zo probeert hij erachter te komen waar onze daden uit bestaan en welke emoties verborgen liggen onder het oppervlak van ons gedrag.

“Subtiele ritmische, zenuwachtige bewegingen ontwikkelen zich tot duizeligmakende scènes waarin je voelt dat de innerlijke demonen van de personages een uitweg zoeken.” (The Londonist).

De Acción Cultural Española (AC / E) ondersteunt de deelname van Tomeo Vergés in deze editie van Julidans. Dit doen ze via het programma voor de internationalisering van de Spaanse cultuur (PICE) en in het kader van mobility grants (subsidie voor culturele mobiliteit).

Julidans Inside Out
Op donderdag 12 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.

In theater Bellevue