Julidans NEXT: Swish

Julidans
Julidans NEXT: Swish
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Julidans NEXT / Julidans
Uitvoerenden:
Tereza Hradilková and coll. (CZ)

Touwtje springen: het is kinderspel tot het serieus wordt. Dan wordt het een middel voor harde training en voor zelfperfectie. Uitputting ligt op de loer. Lukt het jou om over je eigen schaduw heen te springen? Of zit je vast in een rondzwierende vicieuze cirkel? Hoe lang blijft het spelletje leuk en wanneer wordt het manisch?

MEER INFORMATIE

De Tsjechische Tereza Hradilková kreeg het idee voor haar nieuwe danssolo Swish toen ze haar dansfilm Beating opnam in een boksclub in Praag. “Ik raakte gefascineerd door hoe de boksers touwtje springen. Ik genoot van de lichtheid van hun bewegingen, de veranderende ritmes, de beweging van hun armen en benen. Het was eigenlijk een soort dans”, vertelde de choreografe. Met haar performance Swish bewijst ze dat touwtje springen meer is dan kinderspel. En dat de fysieke act van het springen het lichamelijke overstijgt en een poort openzet naar iets minder tastbaars, de wereld van de psyche.

Opera Plus: “Wat eerst een simpel spelletje lijkt uit onze kindertijd, wordt een intieme getuigenis en een fascinerend voorbeeld van doorzettingsvermogen.”
Dance zone: “Bijna iedereen in het publiek was gefascineerd door haar perfecte samenspel met de muzikant, bij haar authentieke verhaal en bij haar verbluffende fysieke prestatie. Ze werd door het Czech Dance Platform genomineerd voor de Publieksprijs, de Prijs voor beste danser én de Prijs voor dansvoorstelling van het jaar (die ze won).”

Hradilková begon met dansen toen ze vier was. Na haar dansstudies aan het Praagse Conservatorium vervolgde ze haar opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool. De afgelopen jaren legde ze zich meer toe op de creatie van eigen voorstellingen en maakte ze de film Beating.

Deze voorstelling is goed te combineren met Marlene Monteiro Freitas op 4 juli en Hooman Sharifi op 5 juli.