De Grote Kunstshow

De Grote Kunstshow
Genre:
Expanding Theatre
Uitvoerenden:
Museumtheater / Stadsschouwburg Amsterdam / Johan Idema
MEER INFORMATIE

Vorig jaar was de allereerste editie van De Grote Kunstshow een groot succes. "Fris, aantrekkelijk en vernieuwend", kopte de Volkskrant. Daarom organiseren we exclusief in de Stadsschouwburg een tweede editie. De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst op een andere, theatrale manier voor het voetlicht. Tijdens de anderhalf uur durende show wordt het klassieke museummodel omgedraaid. Het publiek wandelt niet langs de kunstwerken, maar krijgt ze - gezeten op het podium van de Grote Zaal - één voor een theatraal gepresenteerd.  Met licht en geluid, drama en verstilling, gesprek en monoloog presenteren de kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd op het werk, hun verhaal.

Initiatiefnemer Johan Idema en curator Nina Folkersma selecteren unieke, imponerende kunstwerken (schilderijen, beelden, foto's of objecten) uit de Rabo kunstcollectie. Dit jaar presenteert De Grote Kunstshow ook een werk van Marlene Dumas, parallel aan haar tentoonstelling in het Stedelijk Museum, maar dan wel op een heel andere manier dan in het museum. De Grote Kunstshow wordt afgesloten met een bijzondere presentatie van een werk van Job Koelewijn. Meer dan vorig jaar zal de selectie van kunstwerken de verschillende zintuigen van het publiek bedienen.

Na het ontwapenende optreden vorig jaar is de Vlaamse theatermaker Lucas de Man opnieuw presentator van De Grote Kunstshow. Met rappe tong en fluwelen stem voert hij u mee langs de kunstwerken en hun verhalen. Een bijzondere selectie schrijvers en presentatoren verleent dit jaar medewerking, waaronder Abdelkader Benali (schrijver), Elspeth Diederix (kunstenaar), Caro Verbeek (geurhistoricus) en Hannah van Wieringen (schrijver/dichter). 

De Grote Kunstshow is onderdeel van het Amsterdam Art Weekend dat plaats vindt van 27 t/m 30 november 2014.

Een initiatief van:
Een initiatief van cultuuradviseur en ondernemer Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. Rabobank Nederland en Rabobank Amsterdam maken De Grote Kunstshow mogelijk. De kunstwerken zijn afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie.

Opvoeringstijden:
De Grote Kunstshow is vier keer te zien op één dag: om 11.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 20.00 uur

Expanding Theatre
De Grote Kunstshow is een avond in het kader van Expanding Theatre. Met Expanding Theatre plaatst de Stadsschouwburg zich middenin de actualiteit. We verkennen de grenzen van het theater en halen politiek, maatschappelijk debat, beeldende kunst, film en nieuwe media de schouwburg binnen. Laat u verrassen!

“ Fris, aantrekkelijk en vernieuwend. Theater schudt stil museumwereldje op. ” de Volkskrant

In het kader van Amsterdam Art Weekend 2014 van 27 t/m 30 november in de informatiehal van de Stadsschouwburg

'Singing Room for a Shy Person' van RANJIT BHATNAGAR

"The Singing Room is een plek waar iedereen vrij en in het openbaar kan zingen. De kamer is gebouwd voor de verlegen mens, zodat deze persoon zonder schaamte kan zingen, zonder blootgesteld te worden aan de veronderstelde kritiek van anderen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om in de geluidsdichte kamer te zingen. De muziekinstrumenten, opgesteld buiten de geluidsdichte kamer, geven een abstracte vertaling van het zingen. Iedere uitgesproken lettergreep van de zanger wordt geprojecteerd als muzikaal en/of akoestisch geluid. De installatie is opzettelijk luid, zodat het absoluut zeker is dat de Verlegen Persoon niet gehoord kan worden."

The Singing Room is eigendom van All Art en is voor deze gelegenheid ter beschikking gesteld.

Download Persbericht De Grote Kunstshow 30 november 2014 (pdf)