BBAX - Big Brother Awards 2014

BBAX - Big Brother Awards 2014
Genre:
Expanding Theatre
Uitvoerenden:
Bits of Freedom

Voor de Big Brother Awards van 2016, klik HIER.

MEER INFORMATIE

Glurende overheden, datahongerige bedrijven en lekkende clouds: het privacydebat is actueler dan ooit. De jubileumeditie van de Big Brother Awards blikt terug op 15 jaar aan privacyschendingen - van 9/11 tot de nasleep van de onthullingen van Edward Snowden. Welke lessen kunnen we trekken uit het afgelopen decennium? Maar vooral: hoe gaan we het de komende tien jaar beter doen? Hoe bouwen we verder aan een sterke tegenbeweging die strijdt voor een vrij en open internet?

De Big Brother Awards worden uitgereikt tijdens een feestelijke awardceremonie, omlijst door live muziek, kunst, discussie en inspirerende sprekers.

And the nominees are..

Het publiek heeft gesproken: minister Asscher, minister Opstelten en de Belastingdienst maken kans op een Big Brother Award. Lodewijk Asscher - zelf ooit jurylid van de Big Brother Awards - heeft zijn nominatie te danken aan SyRI: het systeem dat een enorme hoeveelheid gegevens van burgers aan elkaar knoopt en analyseert, op zoek naar mogelijke fraudeurs. De Belastingdienst mocht vorig jaar al een Expertprijs mee naar huis nemen en is dit jaar opnieuw genomineerd door het Nederlands publiek, dat zich ernstige zorgen maakt om de bijna ongelimiteerde verzamelwoede van de dienst. Minister Opstelten stevent tot slot af op een record: na winst in 2011 en 2013 maakt hij voor de derde keer kans op een Big Brother Award. De minister dankt zijn nominatie vooral aan het feit dat hij zijn privacyschendende maatregelen stug doorzet, ondanks kritiek uit werkelijk alle hoeken, en daarbij in toenemende mate gegevens van onverdachte burgers op wil slaan.In een tijdperk van massale surveillance en datahongerige bedrijven, maken steeds meer mensen maken zich zorgen om hun privacy. Helaas zijn er voor de gemiddelde internetter nog veel te weinig toegankelijke alternatieven voor privacyschendende technologie beschikbaar.

Gelukkig is er een opkomende beweging van ontwerpers en ontwikkelaars die werkt aan alternatieve, vrijheidsbevorderende producten en diensten. We zijn erg blij dat we een van de voortrekkers van deze beweging hebben kunnen strikken als keynotespreker voor de BBAX: Aral Balkan.

Aral Balkan is de oprichter van ind.ie, een platform dat nieuwe producten ontwikkelt die mooi, vrij, sociaal, toegankelijk, veilig en decentraal zijn. Hij is een uitgesproken tegenstander van ‘gratis’ als businessmodel en van wat hij Spyware 2.0 noemt: producten en diensten die gebruikers monitoren en manipuleren om winst te maken.Kaartjes voor de BBAX kosten 25,- euro. Met dat bedrag help je mee de Big Brother Awards kostendekkend te maken. Wil je liever minder betalen? Dat kan: er is ook een gereduceerd tarief van 12,50. klik hier >>

Voor mensen die volledig anoniem willen blijven:

Kom langs bij onze kassa om je kaartje te kopen. Gezellig, waag meteen een schaatsje op het Leidseplein!