happyChaos: al 20 jaar roemrucht

In 1999 werd door Amsterdamse studenten en redacteuren van Vrij Nederland de jongeren debatorganisatie Happy Chaos (tegenwordig: happyChaos) opgericht. Sindsdien organiseerden ze verschillende roemruchte evenementen. Zo waren ze één van de eerste organisaties die Pim Fortuyn in debat liet gaan met gevestigde politici, organiseerden ze ontmoetingen tussen studenten en veteranen uit Uruzgan en reflecteerden ze onlangs over de wankele waarheid in deze tijden van fake news. Al een aantal jaar is happyChaos één van de organisaties die hun kleine kantoorruimte houden boven in de Stadsschouwburg. Woensdag 7 maart organiseren ze weer een groots evenement in deze thuisbasis: Schaduwmacht.

In 1999 werd door Amsterdamse studenten en redacteuren van Vrij Nederland de jongeren debatorganisatie Happy Chaos (tegenwordig: happyChaos) opgericht. Sindsdien organiseerden ze verschillende roemruchte evenementen. Zo waren ze één van de eerste organisaties die Pim Fortuyn in debat liet gaan met gevestigde politici, organiseerden ze ontmoetingen tussen studenten en veteranen uit Uruzgan en reflecteerden ze onlangs over de wankele waarheid in deze tijden van fake news. Al een aantal jaar is happyChaos één van de organisaties die hun kleine kantoorruimte houden boven in de Stadsschouwburg. Aanstaande woensdag (7 maart) organiseren ze weer een groots evenement in deze thuisbasis: Schaduwmacht.

De aantrekkingskracht tussen de Stadsschouwburg en happyChaos is niet vreemd. Kenmerkend voor happyChaos is namelijk dat op hun avonden het debat wordt gevoerd met meer dan het woord alleen. Naast wetenschappers, politici en opiniemakers zijn er daarom ook beeldend kunstenaars, dansers en toneelspelers die beschouwingen over het onderwerp geven en ondersteunen. De zalen en techniek van de Stadsschouwburg lenen zich perfect voor deze interdisciplinaire benadering. Schaduwmacht maakt gebruik van vier kleinere en grotere locaties in de Stadsschouwburg en wordt voor alle 800 bezoekers geopend in de grote zaal. Dansgroep BackBone leidt daar door middel van dans het thema van de avond in.

Naar deze voorstelling?
Lees alles over ‘Schaduwmacht’ en bestel uw tickets.

"Wetten zijn net worstjes, je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt worden."

Schaduwmachten zijn die machten die niet officieel zijn vastgelegd, maar toch invloed op ons uitoefenen. Een plek waar je ze vindt is natuurlijk in de luwte van ons politieke middelpunt, in Den Haag. Schaduwmachthebbers die je daar tegenkomt worden woensdagavond besproken in de zaal `Burcht Binnenhof’. Lobbyisten en politici gaan met elkaar in debat over het belang en de gevaren van Haagse lobbyclubs. Acteurs van Studententoneelgroep Amsterdam zullen de bezoekers laten zien hoe moeilijk het kan zijn om lobbyisten te weerstaan.

Een andere schaduwmacht die woensdag belicht zal worden is die van de bitcoin. Afgelopen jaar was de munt veel in het nieuws, vooral als een investering om snel geld mee te verdienen. Maar er schuilt ook een ideologie achter de munt; velen zien het als middel om bestaande instituties omver te gooien en onze staat fundamenteel anders in te richten. Vanwege de rücksichtslose overtuiging van deze adepten wordt er vaak gesproken over een bitcoinevangelie. Bij happyChaos zal het debat zich daarom in kerkelijke sfeer voltrekken, met bitcoins in glas-in-lood en een begeleidend kerkkoor.

Misschien wel het meest machtig zijn die schaduwmachten die zich het minst goed laten grijpen. Zowel het Marnix- als het Gijsbrechtbordes wordt woensdag gebruikt om het werk van jonge kunstenaars te exposeren. Bijna allemaal hebben ze speciaal voor deze avond werk gemaakt dat aansluit bij het thema. Welke schaduwmachten tonen zich als je je blik verruimt naar het domein van de de kunst? Voor de jonge kunstenaars is het bijzonder om hun werk te mogen exposeren in een klassiek pand als dat van de Stadsschouwburg. Het opgeleverde contrast draagt ook bij aan de expositie zelf.

Zoals traditie gebiedt zijn er nu vlak voor het evenement nog een aantal kaarten beschikbaar, maar de verwachting is dat het evenement, ook volgens de traditie, voor aanvang nog uit zal verkopen. Dus wacht niet te lang als je dit unieke voorbeeld van expanding theatre wilt meemaken. Om je bewust te worden van de schaduwmachten die ook invloed hebben op jouw leven. Om getuige te zijn van een evenement zoals happyChaos ze al bijna 20 jaar organiseert. Maar bovenal, om debat te voeren met meer dan het woord alleen.

Jan Rooduijn

Jan Rooduijn