Schouwburgers: David Danner, Floormanager Publieksservice

Sommigen ziet u, omdat ze uw jas aannemen, u een kaartje verkopen of u van een drankje voorzien. Anderen krijgt u nooit te zien: de vele mensen die er iedere dag voor zorgen dat er in de Stadsschouwburg toneelgespeeld en gedanst kan worden. In onze reeks Achter de schermen laten we hen aan het woord. De schouwburg vanaf de achterkant. Deze keer: David Danner, floormanager van onze afdeling Publieksservice.

Waar kom je vandaan?
Na de middelbare school wilde ik nog niet meteen gaan studeren, dus zocht ik een bijbaantje. Zo kwam ik in de Stadsschouwburg bij de Publieksservice terecht. Wij zijn de mensen die het publiek ontvangen, hen de weg wijzen en hen voorzien van een drankje voor, tijdens en na de voorstellingen. Ik werk hier ondertussen vijf jaar, ben sinds enkele maanden floormanager en heb bijna mijn bachelor psychologie afgerond. Ik mik nu op iets heel anders: in september zou ik bouwkunde in Delft willen gaan studeren.

Waarom de Stadsschouwburg?
Ik wilde graag in de buurt van theater werken. Daar was ik dus gericht naar op zoek, en de schouwburg is in Amsterdam natuurlijk het grootste.

"Het gebouw. Het dateert uit 1894 en is gewoon niet bedacht voor hedendaags theaterbezoek."

Grootste compliment?
Een bezoeker die heel vaak over de vloer komt, heeft laten weten dat ze altijd zo fijn ontvangen wordt. Dat is wat we willen: tevreden bezoekers.

Wat is soms lastig?
Het gebouw. Het dateert uit 1894 en is gewoon niet bedacht voor hedendaags theaterbezoek. Het heeft veel beperkingen. Zo is de garderobe niet toegankelijk voor mindervaliden, maar we hebben geen andere plek. Het is een monument en we kunnen niet veel verbouwen. Het is groot, met veel verborgen hoekjes, niet logisch en onoverzichtelijk. Dat maakt het mooi en charmant, maar niet altijd handig. Met die beperkingen doen we ons uiterst best om iedereen van en naar de plek te krijgen waar hij wil zijn.

Memorabel?
De Russen van Toneelgroep Amsterdam. Dat was de eerste voorstelling die ik zag op die schaal, zo groot en megalomaan. En het Boekenbal. Tof om mee te maken: de schouwburg is dan tijdelijk het middelpunt van het land.

Tip?
Wat ik zelf zeker nog wil zien, is De andere stem van Toneelgroep Amsterdam, met en van Ramsey Nasr. De eerste serie heb ik gemist omdat ik die avonden moest werken. Wat ik ook iedereen zou willen aanraden, is The Fountainhead. Heel indrukwekkend en interessant. Ook als je het niet eens bent met de ideologie. Bovendien zo berucht en veelbesproken, dat je er gewoon bij moet zijn geweest.

Naar deze voorstelling?
Lees alles over ‘The Fountainhead’ en bestel uw tickets.

Stadsschouwburg Amsterdam

Stadsschouwburg Amsterdam

Het Nederlandse huis van het theater. Dé culturele hangplek in het hart van de stad, op het Leidseplein.