Schouwburgers: Ron Ruurs, hoofd Technische Dienst

Achter de schermen van alle theaters werken gepassioneerde mensen die er dag in, dag uit voor zorgen dat alles op rolletjes loopt, de voorstellingen helemaal tot hun recht komen en dat de theatermakers, acteurs en bezoekers zich thuisvoelen. In de reeks Schouwburgers maakt u kennis met de mensen achter de schermen van dit theater. Deze keer: hoofd Technische Dienst en schouwburgveteraan Ron Ruurs.

In welk jaar en waar ben je geboren?
In 1954 in Amsterdam geboren.

Wat heb je gestudeerd?
Ik heb meerdere techniekdiploma’s gehaald aan het Lager Technisch Onderwijs.

Wat het je gedaan voordat je bij de Stadsschouwburg kwam werken?
Tijdens en na mijn opleidingen heb ik gewerkt als elektromonteur. Daarna heb ik negentien maanden bij de Marine gezeten.

Hoe ben je bij de Stadsschouwburg terechtgekomen?
Ik werd door de Gemeente Amsterdam gewezen op een vacature van de Stadsschouwburg.

"Het is hier elke dag anders en uitdagend"

Wat is jouw rol achter de schermen van de Stadsschouwburg?
Ik ben begonnen bij de belichting. Langzaam ben ik de ladder opgeklommen en ben ik ondertussen alweer vijftien jaar het hoofd van de Technische Dienst. Tegenwoordig neigt dat een beetje naar facilitair manager. Dat betekent dat ik eindverantwoordelijke ben voor het onderhoud van de schouwburg.

Wat onderscheidt de Stadsschouwburg van andere werkplekken?
In de afgelopen veertig jaar heb ik nog nooit iets te klagen gehad. Het is hier elke dag anders en uitdagend. Je komt bijna nooit een chagrijnige collega tegen, dat maakt de werksfeer heel relaxed. We zijn een grote familie die in een hele intense en dynamische omgeving toewerkt naar voorstellingen. Als er één schakel wegvalt, merk je dat meteen. Het is heel mooi om deel uit te mogen maken van wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Het is een compleet andere wereld.

Heb je een opmerkelijke anekdote over het werk in de Stadsschouwburg?
Wat ik altijd heel indrukwekkend vind om te zien is hoe een gigantisch decor binnen vijf minuten verwisseld moet worden net voor een voorstellingen. Gebeurtenissen die ik niet zo snel zal vergeten zijn onder andere de Ajaxhuldigingen, televisieopnames, repetities van grote voorstellingen en natuurlijk de grote verbouwing die we achter de rug hebben.

Wat is jouw favoriete plek in de Stadsschouwburg?
Wat ik heel mooi vond was onze kronenzolder. Dat is de ruimte boven de Grote Zaal waar de kroonluchter vast zit. Vroeger liep er één houten paadje naar de buis waar de kroonluchter in vast hangt. De rest van de zolder was leeg waardoor je alle contouren van het plafond van de Grote Zaal terug kon zien in de zolder. Daar is nu niks meer van terug te zien, want de zolder is verbouwd.

Wat is jouw meest memorabele voorstelling?
Mag het ook een musical zijn? De mooiste musical vind ik toch wel de Lion King. Zo’n een mooie voorstelling. De techniek die erachter zit is echt onvoorstelbaar.

Welke voorstelling met volgens jou gezien worden?
Zelf ga ik dus niet echt naar theatervoorstellingen, maar als ik anderen moet geloven zijn de voorstellingen van de Toneelgroep Amsterdam altijd aanraders.

Stadsschouwburg Amsterdam

Stadsschouwburg Amsterdam

Het Nederlandse huis van het theater. Dé culturele hangplek in het hart van de stad, op het Leidseplein.

Bekijk ook