De WijkJury

Een groep vrouwen en mannen met verschillende culturele achtergronden en uit diverse Amsterdamse wijken bezoekt ieder seizoen theatervoorstellingen in Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue en het Amsterdamse Bostheater. Ze zien een palet aan voorstellingen, van groot repertoiretoneel tot mime en jeugdtheater. Ze spreken met makers, schrijvers, acteurs, wonen repetities bij en ontwikkelen een eigen visie op het Nederlands theater. Traditiegetrouw wordt de favoriet van de WijkJury opgenomen in het programma van het Nederlands Theater Festival.

Acht jaar geleden initieerde Adelheid Roosen de WijkJury, als uiting van haar verbondenheid met de bewoners van de verschillende wijken van Amsterdam. Oorspronkelijk bedoeld voor het theaterfestival in Amsterdam, maar uitgegroeid tot een heus fenomeen in meerdere steden. Met als eerste ZusterJury WijkJury Utrecht. Inmiddels is de WijkJury naast Utrecht en Amsterdam ook van start gegaan in Dordrecht, Arnhem en Groningen. Geregeld maken de verschillende WijkJury's de theaters en schouwburgen van hun stad onveilig.

Stadsschouwburg Amsterdam werkt graag samen met de WijkJury. Het uitgangspunt van onze samenwerking is het letterlijk het onder onze hoede nemen, of onder de hoede genomen worden, van iedereen die deelneemt. Daarom adopteren de WijkJuryleden ook dit jaar weer voor één seizoen leden van de managementteams van de Stadsschouwburg en Theater Bellevue. In duo's zoeken zij elkaar op, bereiden zij zich voor op de voorstelling, eten bij elkaar en springen bij elkaar achterop de fiets op weg naar hun gezamenlijke passie: theater. WijkJury A’dam laat vanaf dit seizoen haar volgende emancipatorische voetdruk achter in het theaterveld: enkele oud-leden worden vanuit Adelheid|Zina opgeleid tot projectleider. Zo draagt en bekwaamt de WijkJury zichzelf.

“Je kan me wegdragen als tien juryleden in hun moedertaal vertellen wat de WijkJury voor hen heeft betekend. Dat je naar voorstellingen kan gaan, dat je met anderen kan delen wat je beleefd hebt, dat de ramen naar elkaar worden opengezet. Laten we het eens een keer niet hebben over wat ons scheidt, maar laten we het hebben over wat we samen kunnen maken."
(Ko van den Bosch over de WijkJury)

De WijkJury 17 | 18

Kamuran Kandemir
noord
Hatice Cetin noord
Najat Kaddour centrum
Inge Lieveld noord
Iyanla Etnel noord
Ilse Grobben zuidoost
Han van de Kolk noord
Glenda Vijzelman zuid
Manou Dezhan noord
Paula Peijnenburg oost
Connie Smitter zuidoost
Rebecca Sian Ann Ayling nieuw-west
Hussam Alrez zuid
Bilgehan Aksoy west
Chadley Omrane oost
Anhar Alkhamsy zuidoost
Mohammad Alzoabi nieuw-west
Wassim al Razzaz Dalal noord

Sophia  A-Tjak-Hiwat zuidoost - projectleider WijkJury Amsterdam
Najat Kaddour centrum -projectdrager WijkJury Amsterdam
Lauren Rissik centrum - projectleider WijkJury Nederland

"Wie leert mij - als vreemdeling of niet-ingewijde – de kunst van het toneelkijken? Nooit eerder bezocht ik het theater. Dus, onbevangen ben ik. Nieuwsgierig en gretig naar dit onontgonnen gebied. Binnen de WijkJury vond ik mijn plek. Inmiddels 9 jaar geleden geïnitieerd door Adelheid Roosen, nestelt ieder seizoen een nieuwe roedel WijkJuryleden zich diep in het theaterlandschap van Amsterdam. We bezoeken voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue en het Amsterdamse Bostheater. Gaan in gesprek met makers, schrijvers, spelers en laten ons raken in onze individuele waarneming. Ik verrijk mezelf. Tegelijkertijd geef ik mijn talent terug aan diezelfde theaters en professionals. Ik spiegel mijn realiteit - gekweekt vanuit mijn rijke culturele achtergrond en trots geoogst in mijn eigen buitenwijk van deze stad. Overtuigd van onze onderlinge verbondenheid zeg ik: Ik, u, wij, verrijken elkaar. Aan het eind van het seizoen kiezen we onze favoriet: de ‘Keuze van de WijkJury’, die aan u wordt voorgesteld tijdens het Nederlands Theaterfestival."

Volg de wijkjury op facebook of twitter