Ons verhaal

De Stadsschouwburg is het Nederlandse huis van het theater. Dé culturele hangplek in het hart van de stad, op het Leidseplein. Waar de grote nationale en internationale gezelschappen zich thuisvoelen. En u, het publiek, graag over de vloer komt voor een avond uit met verdieping. Iedereen is bij ons van harte welkom. Van jong tot oud, van theaterkenner tot 'eerstekeerganger'. Onze deuren staan open!

Een avond uit met verdieping

De Stadsschouwburg is het Nederlandse huis van het theater en een culturele hangplek voor een avond uit mét verdieping. Die combinatie vinden we belangrijk, we noemen dat 'serious pleasure', een term geleend van kunstcriticus Robert Rosenblum. We willen u, het publiek, samenbrengen met theatermakers die ons iets kunnen leren (in de breedst mogelijke zin van het woord), die met hun kunst reflecteren op de maatschappelijke context. Zo scheppen we ook ruimte voor kunst die kwetsbaar kan zijn. Ook als de zalen niet vol zitten, kunnen wij ervoor kiezen een kunstenaar opnieuw een podium te geven, als wij vinden dat zijn werk gezien moet (kunnen) worden.

De Stadsschouwburg presenteert alle grote Nederlandse gezelschappen en jonge makers die klaar zijn voor het grote podium. We halen de grote meesters en enfants terribles uit het buitenland naar Amsterdam, want in deze bruisende cultuurstad hoort de wereldtop van het theater thuis.

Met onze evenementen onder de noemer Expanding Theatre bijten we ons vast in de wetenschap, journalistiek, beeldende kunst, film, populaire cultuur, nieuwe media en politiek. Van Gala van de Wetenschap tot Sinterklaasgala en alles daartussenin.

Toneelgroep Amsterdam: thuis in de Stadsschouwburg Amsterdam

Ons huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam, het grootste toneelgezelschap van Nederland, is bij ons letterlijk en figuurlijk thuis. We bieden ook onderdak en een podium aan het geëngageerde productiehuis Urban Myth.

Festivals

We zijn ook vaste locatie en festivalhart van verschillende grote festivals, waaronder onze eigen internationale festivals Brandhaarden, Brandstichter en Julidans, maar ook het Holland Festival en het Nederlands Theater Festival.