Skip to Content

Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten.

Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn. We doen dit niet alleen, we doen dit in nauwe samenwerking met de gezelschappen, muzikanten, programmeurs, scholen en theatermakers waaronder Nasrdin Dchar, Adelheid Roosen, Sir Duke, De Meervaart en theatermakers en muzikanten uit o.a. Libanon en Marokko. We trappen af op Valentijnsdag, 14 februari 2018. Een startpunt voor een dialoog. En wie weet, echte liefde.

Na het succesvolle Sign Of The Times is Lieve Stad, het tweede project dat in aanloop naar de fusie in gezamenlijkheid wordt geïnitieerd met Toneelgroep Amsterdam.

MEER INFORMATIE

Voorstellingen

Beytna


Maqamat Dance Theatre / Omar Rajeh, Koen Augustijnen, Moonsuk Choi, Anani Sanouvi, Ziad Ahmadie, Youssef Hbeisch, Samir Nasr Eddine & Ziyad Sahhab

Omar Rajeh, Hiroaki Umeda (gedanst door Moonsuk Choi), Anani Sanouvi en Koen Augustijnen nodigen ons uit voor een ontmoeting van dans uit verschillende culturen tijdens een gezamenlijke maaltijd met live muziek.   

Nachtschade: aubergine


Muziektheater Transparant / Claron McFadden

In het spoor van de migratie van de aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen. Ze ontmoet de mensen thuis, leert hun auberginerecepten en zingt traditionele liederen.

Real Tributes: Oum Kalthoum & Chekara


Amsterdams Andalusisch Orkest / Theater de Meervaart

Samen met Theater de Meervaart en het Amsterdams Andalusisch Orkest brengen we een avond vol muziek uit Marokko en Andalusië. Karima el Fillali brengt een bijzonder eerbetoon aan de 'Ster van de Oriënt', oftewel Oum Kalthoum. En Jalal Chekara zet het werk van zijn oom Chekera uit Tetuan voort. Jalal Chekera musiceert in een grensgebied tussen de flamenco en de Marokkaanse muziek.

Halka


Le Groupe acrobatique de Tanger

Halka is een voorstelling over het strand, waar de wind steeds onze voetsporen uitwist. Twaalf Marokkaanse performers tarten de zwaartekracht, begeleid door muzikanten. "De Marokkaanse acrobatiek is een manier van leven." (Aurélien Bory).

Theatrale reading Beneatha's Place


Well Made Productions / Stadsschouwburg Amsterdam

Well Made Productions is opgericht door Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop en brengt theater, film, fotografie en verhalen van niet-witte auteurs vanuit een bicultureel perspectief. 

Oumi


Nasrdin Dchar

Tijdens Lieve Stad, speelt Dchar twee voorstellingen: Oumi ('mijn moeder') en DAD ('vader'). De voorstellingen Oumi en DAD worden achter elkaar getoond en zijn samen te bezoeken met een combiticket. 

DAD


Nasrdin Dchar

Tijdens Lieve Stad, speelt Dchar twee voorstellingen: Oumi ('mijn moeder') en DAD ('vader'). De voorstellingen Oumi en DAD worden achter elkaar getoond en zijn samen te bezoeken met een combiticket. 

De Blackout van '77


Orkater / Sir Duke / De Nieuwkomers / Nita Kersten

In een muzikale trip door haar jeugd in het conservatieve zuiden en haar rebelse tijd in Chicago en New York, zoekt de jonge zwarte schrijfster Amina naar grip op haar leven. 

Opo Kondre - Free!


Urban Myth / Jörgen Tjon A Fong

I.s.m. de Stadsschouwburg Amsterdam en in het kader van Lieve Stad, viert Urban Myth de vrijheid en onafhankelijkheid met de muzikale revue Opo Kondre - Free!.

Malcolm X


KVS / Junior Mthombeni

"Malcolm X opent het KVS-seizoen op een bedwelmend swingende en wereldverbeterende wijze. Hier wordt een stukje theater- én stadsgeschiedenis geschreven, of beter: gespeeld.", schreef het Belgische magazine Knack na de première in de Brusselse KVS.

Randprogramma

180 Amsterdammers
Tijdens Lieve Stad, verhuist de expositie 180 Amsterdammers van de Centrale OBA naar de Stadsschouwburg. De tentoonstelling bestaat uit portretfoto’s en videodocumentaires van de 180 nationaliteiten die in Amsterdam leven, een initiatief van Marjolein Frijling. De expo is gratis en doorlopend te zien van 14 tot en met 24 februari in de rotonde en de SSBA Salon, toegankelijk via onze Brasserie.

Adelheid&Zina heet u welkom
Adelheid&Zina is een theatergroep van mede-, neder- en buitenlanders, buitenstaanders en wijknomaden, onder artistiek leiding van Adelheid Roosen. Haar repertoire bestaat uit levensverhalen, haar podium is de straat, de wereld een speelveld. Tijdens Lieve Stad, zorgt Adelheid&Zina voor een warmhartige binnenkomst.

Twintig Amsterdammers, uit verschillende wijken, uiteenlopende culturen en met variërende leeftijden verwelkomen bezoekers voorafgaand aan de voorstellingen. Sommigen van hen woonden drie maanden lang in de schouwburg en sliepen op het podium tijdens het project De Oversteek. Anderen maakten deel uit van de WijkJury, waarin zij met een ongetrainde theaterblik een jaar lang onbevangen voorstellingen jureerden in de schouwburg. Als gastvrouw of gastheer ontvangen zij u tijdens Lieve Stad, in de schouwburg.

WorldTalks: Koloniale verhalen
Schuif tijdens Lieve Stad, ook aan bij onze maandelijkse talkshow met borrel. Op vrijdag 16 februari gaan we het hebben over koloniale verhalen. Met speciale gasten en een live verbinding met het buitenland.

Mama's Koelkast

Vanaf 21 februari geldt weer onze reguliere menukaart. Reserveer hier uw tafel.

Van 14 t/m 20 februari geven we de sleutels van de brasserie aan Mama's Koelkast. Betrokken mama's met flinke kookkunsten maken authentieke familiegerechten uit verschillende werelddelen. Er wordt elke dag een speciaal menu door de betreffende mama samengesteld. Dit bestaat uit dagelijks wisselende koude en warme gerechten en een dessert. De prijs voor dit buffet is € 24,50 p.p. (exclusief consumpties).

We serveren in die periode geen gerechten van onze normale kaart.

Stadspas

Heeft u een Stadspas met een groene stip, dan kunt u tijdens Lieve Stad, alle voorstellingen (met uitzondering van Opo Kondre op dinsdag 20 februari) bezoeken voor € 1,-. Zolang de voorraad strekt. Pashouders met een groene stip kunnen telefonisch reserveren (020-6242311), of meteen naar de kassa komen om een kaart te kopen.

Videoportretten

We spraken Esther Duysker, Nasrdin Dchar en Claron McFadden over hun Amsterdam en natuurlijk over hun voorstellingen, te zien tijdens Lieve Stad,.

Back to top