Toneelgroep Amsterdam

Bij Toneelgroep Amsterdam (TA) gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zijn de pijlers van een gezelschap dat voortdurend in beweging is en zich nadrukkelijk presenteert in het hart van Amsterdam, de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

TA is het grootste toneelgezelschap van Nederland en wordt geleid door directeur Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling in 2001 heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van regisseurs uit binnen- en buitenland de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure. Kern is het topensemble van 21 acteurs dat het mogelijk maakt voorstellingen op het repertoire te houden.

Seizoen 17|18

Wat bepaalt je identiteit? Waar is je thuis? Waar voel je je thuis? Samen met het TA-ensemble buigen regisseurs uit Nederland, Groot-Brittannië, Australië en België zich in seizoen 17|18 over deze urgente vragen.

Filmregisseur en Gouden Kalf-winnaar Nanouk Leopold maakt haar theaterdebuut met Ingmar Bergmans Uit het leven van marionetten. De Britse jonge regiesensatie Robert Icke – die o.a. furore maakte met zijn Olivier Award winnende Oresteia – bewerkt Sophocles’ bekendste familietragedie; Oedipus met Hans Kesting in de titelrol. Ivo van Hove rondt met Kleine zielen het laatste deel van zijn door de Ruhrtriënnale gecoproduceerde Couperus-trilogie af. Al met al werd er vijf jaar aan het project gewerkt. Door de reprises van De stille kracht en De dingen die voorbijgaan zal de hele Couperustrilogie exclusief in Amsterdam te zien zijn. Guy Cassiers brengt met Vergeef ons voor het eerst de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes op het toneel met een gemengde cast van TA- en Toneelhuisacteurs. De hoofdrol wordt vertolkt door Eelco Smits. Acteur Steven Van Watermeulen voegt zich bij het vaste ensemble.

TA, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam ontwikkelen samen de nieuwe programmaserie Sign of the Times waarin op unieke wijze theater, politiek en debat rond één maatschappelijk onderwerp in vier avonden wordt samengebracht. De serie wordt geopend met ongetwijfeld hét belangrijkste thema in onze huidige samenleving: Identiteit. Steeds vaker worden mensen aangesproken op kleur, geslacht, nationaliteit en seksuele oriëntatie. Ze worden vastgepind op iets dat onveranderlijk is. Een serie waarin de politics of identity wordt uitgebeend.

17|18 wordt opnieuw een zeer internationaal seizoen. De meiden en Ibsen huis zijn uitgenodigd voor het Festival d'Avignon. De stille kracht speelt in Moskou. Met Othello spelen ze voor het eerst in Tokio. Met Kings of war reizen ze - voor de vierde keer alweer - naar het Dialog Festival in Polen, Adelaide Festival en Montréal. Na de repetitie / Persona is te zien in Barbican Londen als afsluiting van de TA-residency, in Santiago (Chili) en Washington. Het jaar van de kreeft reist naar Milaan en ze brengen Ayn Rands The Fountainhead eindelijk naar New York.

De succesreprises Medea, Het jaar van de kreeft en De andere stem gaan uitgebreid op tournee door Nederland en zijn ook in Amsterdam te zien. Kings of war, Ibsen huis, Song from Far Away, De meiden, The Fountainhead en de volledige Couperustrilogie - Kleine zielen, De stille kracht en De dingen die voorbijgaan - staan exclusief in Amsterdam.

Het seizoen wordt spectaculair afgesloten met de grande finale van TA’s signature dish Romeinse tragedies. Het megaspektakel naar Shakespeare dat sinds de Holland Festival-première in 2007 een triomftocht langs de belangrijkste steden over de hele wereld maakte, eindigt in juni 2018 in het Koninklijk Theater Carré tijdens Holland Festival 2018.