Salam

Salam
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Noord Nederlands Toneel / Guy Weizman / Club Guy & Roni / Asko\Schönberg
Taal:
Nederlands, Engels en Arabisch (met Nederlands en Engelse boventiteling op 7 en 8 mei)

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld steeds vaker oplopen, neemt regisseur Guy Weizman ons mee naar het begin: het verhaal van Abraham. 

MEER INFORMATIE

Zowel in de Koran als in de Bijbel is het verhaal over Abraham en zijn zonen opgetekend. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. Zij dwingt Abraham om Ismaël te verstoten. Zo worden de broers van elkaar gescheiden. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.
Guy Weizman, medeoprichter van dansgezelschap Club Guy & Roni, nam in 2015-2016 de leiding van het Noord Nederlands Toneel over. Met Carrousel liet hij ons kennismaken met zijn multidisciplinaire artistieke koers. Die met sterren bestrooide voorstelling was net als Salam een samenwerking met Club Guy & Roni en Asko|Schönberg.

In Salam worden de grote maatschappelijke conflicten teruggebracht tot een menselijk verhaal over liefde, spijt, jaloezie, kinderloosheid en ouderschap. De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi schreef de teksten, Jack Wouterse speelt Abraham. Wie het werk van Weizman kent, weet dat dit geen historisch bijbeldrama wordt. Weizman laat zich qua sfeer en energie liever inspireren door Tarantino’s From Dusk Till Dawn. De muziek speelt een belangrijke rol: vijf jonge componisten schrijven speciaal voor het stuk nieuwe volksliederen, die beter passen bij een nieuwe  wereld.

Geen zin om alleen te gaan? Ga dan op clubdate en bezoek deze voorstelling met Singles United op dinsdag 8 mei.