La fureur de ce que je pense (De razernij van mijn gedachten)

La fureur de ce que je pense (De razernij van mijn gedachten)
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Marie Brassard / Infrarouge
Taal:
Frans (met Nederlandse boventiteling op 4, 5 en 6 oktober)

Er zit in Franstalig Canada iets in het water dat theatertalent voortbrengt. Denk aan La La La Human Steps, Louise Lecavalier, Robert Lepage, Virginie Brunelle of enfant terrible Dave St-Pierre. En toneel- en filmactrice Marie Brassard, die toneelstukken schrijft en regisseert, danst en choreografeert.

MEER INFORMATIE

Het werk van Brassard is licht surrealistisch en ze maakt inventief gebruik van video en geluidsinstallaties. Daarmee maakte ze naam tot ver buiten Canada. In Nederland is ze nog niet zo bekend, maar we brengen daar graag verandering in.

La fureur de ce que je pense ('de razernij van mijn gedachten') is een voorstelling over de Canadese schrijfster Nelly Arcan. Met haar openhartige, scandaleuze boeken, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen als escort, werd Arcan een literaire superster. In 2009, op haar 41e, pleegde ze zelfmoord. Brassard: "Nelly Arcan was een gulle vrouw. In haar boeken gaf ze zichzelf publiekelijk bloot en flirtte naakt met het gevaar. Men kan zich de kracht van de orkaan die haar gedachten door elkaar schudde slechts bij benadering voorstellen. The Fury of my thoughts is een collage van haar teksten, die soms liederen worden."

Negen vitrines laten ons in negen kamers binnenkijken, waarin zich de privélevens van verschillende vrouwen afspelen. Elke kamer heeft een eigen lied, dat gaat over obsessie, onrust of hoop. Het laatste lied is The Lost Song, het lied van de geestverschijning die binnendringt in de levens van deze vrouwen.