Thuislozen

Thuislozen
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Theater Utrecht / Thibaud Delpeut / Adelheid Roosen

Theater Utrecht en Adelheid Roosen maken samen Thuislozen, naar het toneelstuk Cliëntencategorie 3.1 van de Zweedse schrijver Lars Norén. In dit vervolg op Een soort Hades (een voorstelling over het leven in een psychiatrische instelling, waarvoor Delpeut de Regieprijs kreeg) legt Norén ons nu het kapotte plein van de democratie aan de voeten. Een plein dat wordt bevolkt met allen die zijn stukgelopen op de geluksmachine van het neoliberale Europa.MEER INFORMATIE

In Zweden is 'Cliëntencategorie 3.1' een administratieve classificatie voor gehandicapten of mensen met ontwikkelingsstoornissen zonder vaste woon- of verblijfplaats. In Thuislozen maken we kennis met de kanslozen die een stadsplein bevolken. Van de directeur die ‘niet meer mee wilde doen’ en de werkloze staalarbeider tot de prostituee en de alcoholist. Rode draad is de tragische liefde van Sanna en Micke die keer op keer proberen de lokroep van hun verslaving te weerstaan. In zijn regie van Thuislozen toont Delpeut ons een wereld die we allemaal herkennen, maar te vaak niet willen zien.

Delpeut en Roosen zoeken antwoord op de vraag hoe wij samen kunnen leven. Ze willen weten of de schouwburg werkelijk ‘open’ kan zijn, een plek waar iedereen thuis kan zijn. Het duo gaat per speelstad op zoek naar mensen die zich bezighouden met de zorg voor de minder gefortuneerde medemens, van de Voedselbank tot  de overheidsinstanties. Met deze mensen maken zij parallel aan de voorstelling een theatrale presentatie over het onderwerp.